Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Controleert u uw cholesterol?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 februari 2020
Koffie beschermt tegen cirrhose en leverkanker
| 10/02/2020 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Koffie beschermt tegen cirrhose en leverkanker Hepatocarcinoom (HCC) is een veel voorkomende en agressief type kanker, met een slechte prognose, die wereldwijd verantwoordelijk is voor veel overlijdens. Een natuurlijke, lekkere en voor iedereen bereikbare preventie is dus goud waard.
Caffeïne en koffiezuur zijn molecules die zowat overal in het plantenrijk voorkomen, maar vooral rijkelijk in koffie, naast thee, wijn, propolis,… Deze bioactieve molecules worden door de darmflora, en verder door de lever omgezet, en hebben allemaal een sterke redox-capaciteit.
Ze blijken niet alleen te beschermen tegen oxidatieve stress, maar ook een grote invloed te hebben op de leverenzymen. Specifieker: ze remmen ‘adenosine’, een enzym dat een grote rol speelt bij de ontwikkeling van levercirrose en -carcinoom.

Recente studies komen tot de conclusie dat caffeïne een natuurlijke tumorvernietigende activiteit vertoont in experimenten met HCC. En dat koffieconsumptie kan beschermen tegen HCC en cirrose, en het gerelateerde overlijdensrisico. Evenals tegen heroptreden van HCC na behandeling, met een betere overlevingskans.

Voorkom leverkanker
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
Vetlever
Tot drie koppen koffie is gezond
Koffie beschermt tegen Alzheimer

Bronnen:
Espíndola KMM et al. Chemical and Pharmacological Aspects of Caffeic Acid and Its Activity in Hepatocarcinoma. Front Oncol. 2019 Jun 21;9:541.
Wiltberger G et al. Protective effects of coffee consumption following liver transplantation for hepatocellular carcinoma in cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther. 2019 Mar;49(6):779-788.
Kennedy OJ et al. Coffee, including caffeinated and decaffeinated coffee, and the risk of hepatocellular carcinoma: a systematic review and dose-response meta-analysis. BMJ Open. 2017 May 9;7(5):e013739.
Gunter MJ et al. Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study, Ann Intern Med. 2017 Aug 15;167(4):236-247.
Park SY. Association of Coffee Consumption With Total and Cause-Specific Mortality Among Nonwhite Populations, Annals of Internal Medicine, 15 August 2017.
Pourshahidi LK, Navarini L, Petracco M, Strain JJ. A Comprehensive Overview of the Risks and Benefits of Coffee Consumption. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016; 15 (4): 671

 

lijn