Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Houdt u uw cholesterol onder controle?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 augustus 2007
Kurkuma, een natuurlijk middel tegen gewrichtsontstekingen
| 01/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Kurkuma, een natuurlijk middel tegen gewrichtsontstekingen Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gestandaardiseerde kurkuma preparaten over duidelijke ontstekingswerende eigenschappen beschikken. Kurkuma is vooral geschikt om ontstekingsreacties in de gewrichten tegen te gaan en het langzaam afbrokkelen van kraakbeen (door overbelasting of ouderdom) te vertragen of te voorkomen.
Kurkuma kan ook preventief gebruikt worden door alle mensen die hun gewrichten zwaar moeten belasten, denk aan sporters, personen die dagelijks dezelfde bewegingen duizenden malen moeten herhalen, mensen die lang moeten rechtstaan en senioren die gewrichtschade door ouderdom willen beperken.
Kurkuma heeft een bijzonder snelle actie tegen ontstekingssymptomen. De werking ervan is te vergelijken met de klassieke pijnstillers, maar kurkuma is veiliger. Er ontstaan na lang gebruik geen maag- darmklachten.

Kurkuma is wel hoofdzakelijk geschikt om gewrichtspijn mee te bestrijden.
Er bestaan in de handel verschillende gestandaardiseerde extracten van kurkuminoïden. Pijnbestrijding met geconcentreerde kurkuma extracten werkt het best indien men driemaal per dag tussen de 200 en 400 milligram kurkuma inneemt. De extracten bevatten 95% kurkuminoïden en worden verkocht onder de vorm van voedingssupplementen.
Kurkuma wordt zeer goed verdragen. Er zijn geen neveneffecten bekend. Enkel indien mensen zware medicatie moeten gebruiken is het raadzaam om een arts hierover te raadplegen. Kurkuma wordt ook ontraden aan zwangere vrouwen, of aan jonge moeders die hun baby borstvoeding geven.

Lees ook:
Acute enkelgewrichtspijn bij recreatieve sporters

Bronnen:
Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD, Zielinski MR, Groschwitz CM, Brown AS, Gangemi JD, Ghaffar A, Mayer EP.
Curcumin effects on inflammation and performance recovery following eccentric exercise-induced muscle damage.
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Jun;292(6):R2168-73.

 

lijn