Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Wilt u gewicht verliezen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 juli 2007
L-glutamine beschermt tegen de bijwerkingen van pijnstillers
| 18/07/2007 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
L-glutamine beschermt tegen de bijwerkingen van pijnstillers Mensen die veel pijnstillers moeten nemen hebben ook regelmatig last van bijwerkingen.
Aspirines, ibuprofen en andere ontstekingswerende middelen hebben de goede eigenschap om vooral pijn door artritis (ontstoken gewrichten) onder controle te houden. Spijtig genoeg leidt een overmatig gebruik van dit soort pijnstillers tot maag- en darmklachten en tot een heel langzame afbrokkeling van het kraakbeen. Kortom de pijnstillers zorgen op (lange) termijn voor nog minder levenskwaliteit omdat de pijn toeneemt door een overmatig gebruik van deze middelen.
Veel mannen en vrouwen kunnen echter niet zonder deze klassieke pijnbestrijders. Dit bericht is voor hen bestemd. Er bestaat een eenvoudige methode om de bijwerkingen van aspirines, ibuprofen en gelijkaardige producten maximaal tegen te gaan en alvast de maag- darmklachten te voorkomen. Het aminozuur L-glutamine beschermt de maag- en darmwand tegen de nefaste bijwerkingen van de meest bekende pijnstillers. L-glutamine wordt als voedingssupplement door heel wat gespecialiseerde bedrijven aangeboden. Het is vrij verkrijgbaar. L-glutamine wordt ook door sportmensen genomen om sneller te recupereren van geleverde topprestaties. Sommige kankerpatiënten gebruiken L-glutamine om aan te sterken en de nevenwerkingen van chemotherapie te verminderen.
Personen die regelmatig de klassieke pijnstillers moeten gebruiken doen er goed aan telkens een half uur voor het innemen van de tabletten twee tot vier gram L-glutamine poeder samen met een groot glas water te drinken.

Hoe alcoholproblemen voorkomen?

Bronnen:
Jain P, Khanna NK. : Evaluation of anti-inflammatory and analgesic properties of L-glutamine.
Agents Actions. 1981 May;11(3):243-9.

Tanaka H, Kiyohara A, Orima H, Suzuki Y, Takagi K, Okabe S.
Influence of L-glutamine on aspirin-induced gastric lesions and absorptions as well as antipyretic, analgesic and anti-inflammatory effects of aspirin in rats and mice. / Jpn J Pharmacol. 1974 Dec;24(6):903-10.

 

lijn