Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 juni 2009
Lage rugpijn? Probeer een chirurgische ingreep te vermijden!
| 23/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Lage rugpijn? Probeer een chirurgische ingreep te vermijden! Volgens een recente analyse van een dertigtal studies, zijn door een fysiotherapeut of een kinesiologist voorgeschreven oefeningen, die tot viermaal per week worden uitgevoerd, en gericht zijn op de versterking van de buik-en rugspieren, veel effectiever in het bestrijden en voorkomen van lage rugpijn, dan een chirurgische ingreep. Volgens de onderzoekers krijgt 70 tot 85 procent van de bevolking vroeg of laat af te rekenen met lage rug klachten. Mensen kunnen voor en na de oefeningen ook gebruik maken van natuurlijke ontstekingswerende stoffen, dit teneinde pijn te voorkomen.

Door het versterken van de buik- en rugspieren wordt de wervelkolom beter ondersteund, mensen krijgen automatisch een betere houding, en ervaren door de betere bloedstroming een betere flexibiliteit in hun lichaam. De oefeningen zorgen er in een aantal gevallen zelfs voor dat er sprake is ven een regeneratie van de tussenwervelschijven. De keuze van de juiste oefeningen per patiënt is echter van cruciaal belang. Precies daarom is de hulp van een fysiotherapeut absoluut noodzakelijk.

Meer lezen:
Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?

Bronnen:
Kell R, Barden J, et al. The Influence of Exercise Volume in Chronic Non-Specific Low Back Pain Rehabilitation, University of Alberta. Les résultats de l’étude ont été présentés lors du 56e congrès annuel de l’American College of Sports Medicine. États-Unis, 2009.

Madigan L, et al, Management of Symptomatic Lumbar Degenerative Disk Disease, Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, février 2009, Vol. 17, no 2, 102-111.

 

lijn