Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 november 2018
Lang jong blijven niet zo moeilijk
| 26/11/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Lang jong blijven niet zo moeilijk Welke invloed heeft onze manier van leven op onze levenskwaliteit? Om op die vraag te antwoorden volgden Britse wetenschappers gedurende een periode van elf jaar 20 000 vrijwilligers in het kader van een zeer groots opgezette studie. De onderzoekers bepaalden dat gezond leven moest beantwoorden aan vier cruciale criteria: niet roken, matig alcohol drinken (1 tot 7 porties per week), dagelijks fruit en groenten eten en aan recreatieve sportbeoefening doen.

Gedurende hun onderzoek stelden ze vast dat die mensen die geen enkele van deze gezonde criteria volgden vier maal meer kans hadden om plotseling te sterven aan een hartziekte of kanker in vergelijking met de mannen en vrouwen die wel beantwoorden aan de gezonde criteria. Daar bovenop komt nog dat de personen die volgens deze normen gezond leven een biologische leeftijd hebben die 14 jaar jonger is dan hun officiële leeftijd.

Hoe gezonder eten?
Tips om vermoeidheid na sportprestaties tegen te gaan

Lees ook:
Het leven gaat in 'rook' op
Korter leven door ongezonde voeding
De ziekelijke gevolgen van teveel alcohol

Bronnen:
Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham, Sheila Bingham, Ailsa Welch, Robert Luben, Nicholas Day Combined Impact of Health Behaviours and Mortality in Men and Women: The EPIC-Norfolk Prospective Population Study PLoS Medicine Vol. 5, No. 1, e12 doi:10.1371/journal.pmed.0050012

 

lijn