Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 december 2011
Leverpatiënten krijgen meer energie met carnitine
| 09/12/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Leverpatiënten krijgen meer energie met carnitine Patiënten met een ernstige leveraandoening hebben minder last van vermoeidheid als ze extra carnitine nemen. Dat staat in een studie gepubliceerd in de American Journal of Nutrition.
Aan de studie namen zestig patiënten met een leveraandoening deel. Gedurende drie maanden namen ze dagelijks vier gram carnitine. Na de studieperiode hadden ze minder last van lichamelijke en mentale vermoeidheid. Ook een aantal parameters in het bloed toonden aan dat de lever in een betere conditie was. De patiënten konden hun dagdagelijkse bezigheden beter aan.

De onderzoekers beschouwden de behandeling als nuttig om de negatieve spiraal van vermoeidheid te doorbreken. Minder vermoeidheid zorgt ervoor dat de patiënten weer meer beweging hebben, wat op zijn beurt beschermt tegen vermoeidheid.
De onderzoekers namen ook een vermindering van ammoniak in het bloed van de leverpatiënten waar. Ammoniak komt een beetje voor in ons lichaam, maar in te hoge concentraties is het schadelijk.

Hoe vermoeidheid voorkomen?

Meer lezen:
Mariadistel, de beste bondgenoot van de lever
Curcumine beschermt de lever en het hart

Bronnen:
Michele Malaguarnera, Marco Vacante et al. Oral acetyl-L-carnitine therapy reduces fatigue in overt hepatic encephalopathy: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.110.007393

 

lijn