Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 juni 2011
Lichttherapie helpt depressieve patiënten
| 28/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Lichttherapie helpt depressieve patiënten Lichttherapie vermindert depressieve symptomen beter dan een placebo; het effect is zelfs vergelijkbaar met antidepressiva.
Depressie – als ernstige psychische stoornis – gaat dikwijls gepaard met slaapstoornissen. Depressieve patiënten structureren hun dagelijkse taken en hun sociaal leven op een andere manier.
Artsen verklaren het gunstige effect van lichttherapie aan het herstel van het dag-nachtritme. Een recente studie bevestigt dat idee: aan de hand van stoffen in het bloed en in de urine zag men dat lichttherapie het ritme verbetert en stress vermindert. Lichttherapie is dus een volwaardig alternatief voor patiënten die antidepressiva niet verdragen of weigeren.

Artsen denken dat de hersenstructuur waarin de biologische klok zit, ontspoord is bij depressie. Dit hersengebied reageert op daglicht, zodat onze biologische klok altijd afgesteld staat op het dagelijkse dag-nachtritme.
Lichttherapie beïnvloedt de signalisatie in de hersenen in dezelfde hersengebieden die door antidepressiva beïnvloed worden. Oudere mensen komen minder vaak in contact met daglicht, terwijl hun gevoeligheid voor daglicht verminderd is.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen: Het antidepressierecept!
Sint Janskruid efficiënt bij depressies.a>

Bronnen:
Lieverse R, Van Someren EJW et al. Bright Light Treatment in Elderly Patients
With Nonseasonal Major Depressive Disorder. Arch Gen Psychiatry. 2011;68(1):61-70

 

lijn