Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 januari 2017
Lichttherapie tegen depressie
| 30/01/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Lichttherapie tegen depressie Lichttherapie vermindert depressieve symptomen beter dan een placebo; het effect is zelfs vergelijkbaar met antidepressiva.
Depressie – als ernstige psychische stoornis – gaat dikwijls gepaard met slaapstoornissen. Depressieve patiënten structureren hun dagelijkse taken en hun sociaal leven op een andere manier.
Artsen verklaren het gunstige effect van lichttherapie aan het herstel van het dag-nachtritme. Een studie bevestigt dat idee: aan de hand van stoffen in het bloed en in de urine zag men dat lichttherapie het ritme verbetert en stress vermindert. Lichttherapie is dus een valabel alternatief voor patiënten die antidepressiva niet tolereren of weigeren.

Artsen denken dat de hersenstructuur waarin de biologische klok zit, ontspoord is bij depressie. Dit hersengebied reageert op daglicht, zodat onze biologische klok altijd afgesteld staat op het dagelijkse dag-nachtritme.
Lichttherapie beïnvloedt de signalisatie in de hersenen in dezelfde hersengebieden die door antidepressiva beïnvloed worden. Oudere mensen komen minder vaak in contact met daglicht, terwijl hun gevoeligheid voor daglicht verminderd is.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap

Meer lezen:
Bescherm je tegen de winterdepressie!>
Sint Janskruid efficiënt bij depressies.a>
Lichttherapie geeft beter uitkomst dan prozac

Bronnen:
Lieverse R, Van Someren EJW et al. Bright Light Treatment in Elderly Patients
With Nonseasonal Major Depressive Disorder. Arch Gen Psychiatry. 2011;68(1):61-70

Lam RW, Levitt AJ, Levitan RD et al. Efficacy of bright light treatment, fluoxetine, and the combination in patients with nonseasonal major depressive disorder: a randomized clinical trial. JAMA Psychiatry. 2016 Jan 1;73(1):56-63

 

lijn