Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 augustus 2017
Lijnzaad of lijnzaadolie?
| 01/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Lijnzaad of lijnzaadolie? Lijnzaadolie is één van de rijkste bronnen van plantaardige omega-3-vetzuren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Jammer genoeg kun je het niet gebruiken om te bakken, want dan vernietig je de omega-3-vetzuren.
De Duitse biochemicus Johanna Budwig (1908 - 2003) raadde aan om lijnzaadolie met kwark te mengen, als onderdeel van een antikankerdieet. Of het werkelijk kanker geneest, is nog maar de vraag, maar kwark en lijnzaad zijn beide bijzonder gezonde ingrediënten.

Waarom de lijnzaadjes niet gebruiken als ingrediënt? Dan heb je de al even gezonde vezels er ook bij. Lijnzaad maal je best eerst fijn, omdat de zaadjes zelf nauwelijks verteerd worden. Je kunt ze malen in een koffiemolen.

Geef je hart de optimale bescherming!
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Apen depressief door westers dieet
Welke culinaire oliën zijn het gezondst?
Lijnzaad vermindert opvliegers met de helft

Bronnen:
Leyva DR, Zahradka P et al. The effect of dietary flaxseed on improving symptoms of cardiovascular disease in patients with peripheral artery disease: rationale and design of the FLAX-PAD randomized controlled trial. Contemp Clin Trials. 11 Sep;32(5):724-30. Epub 11 05 17.

 

lijn