Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 september 2018
Lookextract vermindert cardiovasculair risico
| 14/09/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Lookextract vermindert cardiovasculair risico Look wordt al duizenden jaren gebruikt omwille van zijn gezondheidseffecten. En het is een onmisbare component van het gezonde Mediterrane voedingspatroon. Een recente studie voegde nog iets toe aan het palmares van knoflook: het vermindert de ‘arteriële stijfheid’ en verbetert de functie van het vaatendotheel (de binnenbekleding van de slagaders) dat een cruciale rol speelt bij het regelen van de vaatspanning, en dus bloeddruk en bloedvoorziening.

In deze studie nam de helft van 98 obese vaatpatiënten gedurende 3 maanden een lookextract (400 mg), de andere helft kreeg een placebo. Voor en na werden cholesterol-, antioxidant- en ontstekingswaarden bepaald en vergeleken. Hieruit bleek dat 3 maanden suppletie met lookextract deze waarden significant verbeterde. Knoflook kan dus ook bij zwaarlijvigen het cardiovasculaire risico en de chronische inflammatie (ontsteking) merkelijk verlagen.
Regelmatig gebruik van knoflook in een gezonde keuken is een goede preventie, risicopersonen varen wel bij het gebruiken van lookextract.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hypertensie preventief benaderd

Meer lezen:
Hoog cholesterolgehalte
Look reguleert bloeddruk en immuniteit

Bronnen:
Szulińskaa M et al. Garlic extract favorably modifies markers of endothelial function in obese patients –randomized double blind placebo-controlled nutritional intervention
Biomedicine & Pharmacotherapy 2018; 102:792-797

 

lijn