Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 december 2009
Luchtvervuiling veroorzaakt hersenaandoeningen
| 01/12/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Luchtvervuiling veroorzaakt hersenaandoeningen Het aantal mensen dat lijdt aan de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en andere hersenziektes is de afgelopen twintig jaar razendsnel toegenomen. Luchtvervuiling is de belangrijkste oorzaak.
Dit blijkt uit onderzoek van Professor Colin Pritchard, van de universiteit van Bournemouth en van professor François Monroux in het Franse Caen. De wetenschappers en hun team van specialisten stellen een toename van neurologische ziektebeelden vast van driehonderd procent in de afgelopen dertig jaar.

De vergrijzing van de bevolking is volgens Pritchard geen echte verklaring voor de toename. Niet alleen worden er meer mensen ziek, ook de leeftijd waarop de ziekte ontstaat wordt lager. Volgens de onderzoekers moet de werkelijke verklaring in de eerste plaats worden gezocht in de milieuvervuiling. In een aantal industriegebieden in West-Europa worden grote hoeveelheden metaalhoudend stof en veel soorten chemicaliën in de lucht uitgestoten. Zo komt bij verbranding van kolen o.a. aluminium vrij. Te hoge concentratie aluminium kan Alzheimer veroorzaken.

* Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken

Bronnen:
Glorennec P, Monroux F. / Health impact assessment of PM10 exposure in the city of Caen, France. J Toxicol Environ Health A. 1;70(3-4):359-64

 

lijn