Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 juli 2016
Luteïne en zeaxanthine voorkomen maculaire degeneratie
| 14/07/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Luteïne en zeaxanthine voorkomen maculaire degeneratie Maculaire degeneratie is een leeftijdsgebonden, onomkeerbare oogziekte die steeds bij jongere mensen voorkomt. Op dit ogenblik lijden 3.3 miljoen Europeanen aan maculaire degeneratie. Men verwacht een verdubbeling van dit aantal in de komende twee decennia. Een medische behandeling bestaat niet tegen deze ziekte. Alle hoop dient gezocht in de preventie. Mensen die zich willen wapenen tegen maculaire degeneratie en cataract doen er goed aan een zeaxanthine/luteïne preparaat bij de apotheker of gezondheidswinkel te kopen. Beide caretenoïden hebben de aparte eigenschap om zich vooral in het oog te concentreren en er daar voor te zorgen dat de ultra violette stralen van de zon er zo weinig mogelijk schade aanbrengen.

UV-stralen die in het oog niet opgevangen worden door luteïne en zeaxanthine zetten zich om in vrije radicalen en beschadigen langzaam maar zeker het oog. Met een dagelijkse inname van antioxidanten wordt het ultra violet licht van de zon gefilterd, zodat de vrije radicalen schade aan het oog zeer beperkt of onbestaande is. Er is dan ook geen sprake van oxidatieprocessen of ontstekingsreacties.

Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen
Hoe onderdruk je oogontstekingen?

Meer lezen:
Omega-3 goed voor de ogen!
Gezondere ogen op latere leeftijd
Bescherm je ogen tegen het computerscherm

Bronnen:
Age-Related Eye Disease Study Research Group Report n°22. Arch Ophtalmol 07;125(9):1225-1232.
Vincenzo Parisi, Massimiliano Tedeschi, Geltrude Gallinaro, Monica Varano, Sandro Saviano and S. Piermarocchi. Carotenoids and Antioxidants in Age-Related Maculopathy Italian Study: Multifocal Electroretinogram Modifications after 1 Year / Ophtalmology, 0208, vol. 1 15

 

lijn