Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 april 2017
Lycopeen tegen prostaatkanker
| 10/04/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Lycopeen tegen prostaatkanker De rode kleurstof uit tomaten kan het verschil maken bij patiënten met prostaatkanker. Een studie uit Oslo vond een sterkere daling van PSA bij prostaatkankerpatiënten die tomaatproducten met 30 mg lycopeen aten. Daling van PSA was enkel meetbaar bij patiënten bij wie het lycopeen in het bloed effectief toenam. Patiënten met niet al te ver gevorderde prostaatkanker ervoeren de sterkste daling in PSA.

PSA is een eiwit dat door de prostaat aangemaakt wordt. Toename van PSA in het bloed kan erop wijzen dat er iets mis is met de prostaat, zoals ontsteking (prostatitis) of aanwezigheid van een tumor. Een PSA-waarde die stabiel blijft bij prostaatkankerpatiënten, is veelal een goed teken. Lycopeen heeft veel potentieel bij prostaatkanker. Alleen neemt niet iedereen even veel lycopeen op en bevatten tomaatproducten niet altijd even veel lycopeen. Deze studie hield met die factoren rekening door zowel de lycopeenconcentratie in tomaatproducten als in het bloed te meten.

Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Lees ook:
'Beweeg!', zegt de prostaat
Lengte vingers voorspelt prostaatkanker
Serenoa en pompoenpitten tegen prostaatvergroting

Bronnen:
Paur I, Lilleby W, Bøhn SK, Hulander E et al. Tomato-based randomized controlled trial in prostate cancer patients: Effect on PSA. Clin Nutr. 2016 Jun 30. pii: S0261-5614(16)30147-9

 

lijn