Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2015
Maagklachten: natuurlijke middelen werken beter dan medicatie
| 11/09/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Maagklachten: natuurlijke middelen werken beter dan medicatie Capsules die extracten van gember en artisjokblad bevatten, helpen maagklachten te behandelen. Volgens een Italiaanse studie ondervond 60% (van 126 deelnemers) een onmiskenbare verbetering van hun klachten. In de placebogroep was dat percentage slechts 24%. De deelnemers hadden maag-darmklachten die onder de noemer van 'dyspepsie' vallen. De Italiaanse onderzoekers gaan er zelfs van uit dat de combinatie van gember en artisjok dubbel zo goed werkt als gangbare medicatie.

Last van een slechte maag, maar geen prikkelbare darm of refluxsymptomen? De kans is dan groot dat je aan dyspepsie lijdt. De oorzaken van dyspepsie zijn niet helemaal duidelijk. Problemen met regeling van maagtransit en overgevoeligheid voor maaguitzetting zijn mogelijke verklaringen. Begin niet onmiddellijk medicatie te nemen. Niet alleen zijn ze gemiddeld minder effectief - al heeft de een er meer baat bij dan de ander -, ze hebben bovendien ernstige bijwerkingen. Domperidon (Motilium, Gastrocure) zou zelfs hartsterfte veroorzaken bij senioren.

Hoe een volle maaggevoel voorkomen?
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?
Hoe voorkom je een moeilijke spijsvertering

Lees ook:
Ananas als dessert tegen slechte spijsvertering
Negen kruiden tegen maagongemakken
Papaja enzymen helpt spijsvertering

Bronnen:
Giacosa A, Guido D, Grassi M, Riva A et al. The Effect of Ginger (Zingiber officinalis) and Artichoke (Cynara cardunculus) Extract Supplementation on Functional Dyspepsia: A Randomised, Double-Blind, and Placebo-Controlled Clinical Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:915087

 

lijn