Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 november 2016
Maagzuur blussen met aloë vera
| 09/11/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Maagzuur blussen met aloë vera Een goed en veilig alternatief voor maagzuurremmers is aloë vera. Een siroop vervaardigd op basis van aloë vera vermindert effectief de symptomen van brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux), alleen vermindert de siroop minder krachtig de symptomen dan farmaceutische zuurremmers zoals omeprazole en ranitidine doen. Deze laatste geven echter bijwerkingen, die soms ondraaglijk zijn voor de patiënt en die ziekte kunnen veroorzaken op lange termijn.

Aloë vera werkt op basis van antioxidantcapaciteit en ontstekingsonderdrukking. Deze eigenschappen maken aloë vera des te nuttiger voor langdurig gebruik, omdat ontstekingen aan de basis liggen van complicaties van brandend maagzuur. Langdurig gebruik van PPI's, een klasse van zuurremmers, zou het risico op heupfractuur, dementie, hartinfarcten en nierziekte verhogen. Die moeten dus niet te lichtzinnig voorgeschreven worden.

Brandend maagzuur: Hoe voorkomen?

Lees ook:
Vezels tegen brandend maagzuur
Mastiek tegen maagzweren
Risico's van maagzuurremmers

Bronnen:
Panahi Y, Khedmat H, Valizadegan G, Mohtashami R, Sahebkar A. Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. J Tradit Chin Med. 2015;35(6):632-636

 

lijn