Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 september 2016
Magnesium beschermt je DNA!
| 12/09/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Magnesium beschermt je DNA! Een studie uit Servië toont het belang aan van magnesium voor behoud van DNA. Wetenschappers analyseerden het DNA van afweercellen van 10 (sedentaire) studenten en van 13 rugbyspelers. Rugbyspelers hadden te kampen met meer DNA-schade en hun DNA was kwetsbaarder voor oxidatieve schade. Vervolgens lieten ze alle deelnemers een placebo of een magnesiumsupplement (500 mg per dag) nemen. Na vier weken verminderde magnesiumsuppletie de hoeveelheid DNA-schade in afweercellen. De effecten waren duidelijker zichtbaar bij rugbyspelers dan bij studenten. Magnesium maakte het DNA ook beter bestand tegen oxidatieve schade, zo bleek bij zowel rugbyspelers als bij studenten.

Lichaamsbeweging is gezond op termijn, maar toch zien wetenschappers DNA-schade toenemen onmiddellijk na zware inspanningen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor spiercontractie, voor de werking van mitochondriën en voor de stabiliteit van het DNA. Meer bepaald tijdens herstel van DNA moet magnesium het DNA ongerept houden.

Elimineer uw tekort aan magnesium
Hoe spierkrampen vermijden?

Lees ook:
Tien jaar jonger door te bewegen
Slaap tussen 7 en 9 uur per nacht
Mensen verouderen snel door stress

Bronnen:
Petrović J, Stanić D, Dmitrašinović G et al. Magnesium Supplementation Diminishes Peripheral Blood Lymphocyte DNA Oxidative Damage in Athletes and Sedentary Young Man. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2019643. doi: 10.1155/2016/2019643

 

lijn