Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 juni 2017
Magnesium beschermt tegen ouderdomsdiabetes
| 06/06/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Magnesium beschermt tegen ouderdomsdiabetes Magnesium is een belangrijke cofactor in ruim 300 fysiologische reacties in het menselijk lichaam, zoals activatie van de insulinereceptor. Magnesiumtekort veroorzaakt chronische insulineresistentie, en is dus een risico voor de ontwikkeling van diabetes mellitus (ouderdomsdiabetes).
Het verband tussen magnesiumdeficiëntie, insulineresistentie en diabetes werd bevestigd in een uitgebreide literatuurstudie. Die evalueerde ook het effect van vier maand magnesiumsuppletie. Dat verbeterde significant alle parameters van de glucosestofwisseling, niet alleen bij diabeten, maar ook bij niet-suikerzieken.

Een recente studie op een groep mensen met gestoorde glucose tolerantie test (wijst op diabetes) onderzocht zeer grondig alle parameters en vergeleek deze met de magnesiumopname van de deelnemers. De conclusie: diegenen met de laagste magnesiuminname hadden een lagere insulinegevoeligheid en meer verstoorde parameters dan die met een hogere magnesiumstatus. Uit verdere analyse bleek een rechtstreeks verband tussen magnesiuminname en insulinegevoeligheid. De conclusie is dat een hogere magnesiuminname de insulinegevoeligheid verbetert bij risicopersonen voor diabetes.

Ouderdomsdiabetes : preventie
Elimineer uw tekort aan magnesium

Meer lezen
Olijfblad, een geneesmiddel tegen diabetes?>
Slaapgebrek oorzaak van veel ziekten
Hoe herken je suikerziekte?

Bronnen:
Moctezuma-Velázquez C et al. High Dietary Magnesium Intake is Significantly and Independently Associated with Higher Insulin Sensitivity in a Mexican-Mestizo Population: A Brief Cross-Sectional Report. Rev Invest Clin. 2017 Jan-Feb;69(1):40-46.
Simental-Mendía LE, Sahebkar A, Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials on the effects of magnesium supplementation on insulin sensitivity and glucose control. Pharmacol Res. 18 juni 2016. 111:272-282.

 

lijn