Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 augustus 2011
Mannelijke vruchtbaarheid zorgwekkend!
| 11/08/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Mannelijke vruchtbaarheid zorgwekkend! De kwaliteit van het sperma gaat er sterk op achteruit. Sinds de jaren negentig is de spermakwaliteit met 40 % gedaald, wat overeenkomt met een vijf keer hoger aantal van onvruchtbare mannen.
Een belangrijke oorzaak is milieuvervuiling. In het milieu zitten stoffen met oestrogeenachtige werking (xeno-oestrogenen) die de zaadproductie remmen en de ontwikkeling van de man tijdens de puberteit verstoren.

Xeno-oestrogenen worden in cosmetica gebruikt. Ook de pil, synthetische oestrogenen, zijn een mogelijke bedreiging. Deze oestrogenen komen via de urine in het toiletwater en het drinkwater terecht. Waterzuiveringsinstallaties slagen er niet in om deze stoffen af te breken. Ten slotte zijn andere chemicaliën zoals pcb's, dioxines en bepaalde pesticiden, ook ongunstig voor de vruchtbaarheid.

De eenvoud van het leverreinigend diëet.
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Lees ook: Vruchtbaarheids-Check®

Bronnen:
Hotchkiss AK, Rider CV et al. Fifteen years after "Wingspread"--environmental endocrine disrupters and human and wildlife health: where we are today and where we need to go. Toxicol Sci. 2008 Oct;105(2):235-59. Epub 2008 Feb 16.

 

lijn