Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 januari 2020
Mariadistel tegen Candida
| 15/01/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Mariadistel tegen Candida Mariadistel (Sylibum marianum) is vooral bekend omwille van zijn leverbeschermende activiteit. Voor de supplementen worden de bioactieve stoffen uit de zaden gebruikt, bioflavonoïden, met als belangrijkste component silybin. Maar deze supplementen kunnen meer.

Een recente studie onderzocht de activiteit tegen schimmels, vooral diverse Candidasoorten (C. albicans, C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. krusei). Sommige soorten, zoals C. albicans, komen bij de meeste mensen voor in de darm. Maar als de darmflora niet optimaal is, heeft deze de neiging om andere soorten te overwoekeren en weefsels te koloniseren (andere slijmvliezen, organen,…).

Uit de resultaten blijkt dat mariadistel in gebruikelijke doseringen effectief de groei remt van deze vijf Candidasoorten. Bovendien verminderen ze de virulentie (kwaadaardigheid) van de schimmels en destabiliseren ze de ‘biofilm’ (vesting) waarin deze zich verschuilen. Combinatie met farmaceutische middelen vermindert de werkzaamheid niet, maar biedt weinig voordeel. Deze ‘fungicieden’ zijn meestal wel vrij toxisch. Dus waarom Candida niet bedwingen met gezonde mariadistel??

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
Darmwerking in de problemen
Neveneffecten geneesmiddelen
Toepassingen van mariadistel

Bronnen:
Janeczko M, Kochanowicz E. Silymarin, a Popular Dietary Supplement Shows Anti-Candida Activity. Antibiotics (Basel). 2019 Oct 31;8(4). pii: E206.

 

lijn