Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 maart 2010
Mastiek probaat tegen maagzweren
| 03/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Mastiek probaat tegen maagzweren Maagzweren ontstaan meestal door een infectie van een bacterie, helicobacter pylori, die je met mastiekhars kan bestrijden.
De reguliere behandeling van maagzweren is voornamelijk gericht op de uitroeiing van deze bacterie uit de maag. Van de arts krijg je dan enkele antibiotica voorgeschreven samen met een maagzuurremmer. Het is dus erg lastig om de helicobacter uit te roeien. Resistentie tegen antibiotica komt steeds vaker voor en bovendien is de behandeling niet gespeend van bijwerkingen.

Mastiekhars is vanouds een middel tegen maag- en darmtroebelingen, lang voordat de wetenschap de helicobacter ontdekt had. Mastiekhars komt van de mastiekboom (pistachia lentiscus) die op rotsachtige bodems groeit in het gebied rond de Middellandse Zee.
Volgens een recente studie is het mogelijk om met mastiekhars de helicobacter uit te roeien. Een dosis van 350 mg mastiekhars vernietigde de helicobacter bij vier van de 13 patiënten. Reguliere behandeling deed wel beter (10/13 uitroeiing), maar waren daar liefst drie verschillende antibiotica voor nodig. In tegenstelling tot antibiotica vertoont mastiekhars geen bijwerkingen.

Brandend maagzuur: Hoe voorkomen?

Bronnen:
Dabs KJ, Sfika E et al. The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: a randomized pilot study. Phytomedicine. 2009; E-publication

 

lijn