Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 maart 2017
Mediteren tegen chronische nekpijn
| 02/03/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Mediteren tegen chronische nekpijn Een wekelijkse sessie meditatie verlicht nekpijn veel beter dan wekelijkse lichaamsbeweging. Dat vonden Duitse artsen in een studie met 90 mannen en vrouwen die last hadden van chronische nekpijn. Meditatie halveerde ongeveer de pijnintensiteit in rust. Pijn tijdens bewegen daalde ook, maar niet beduidend minder dan in de andere groep. Voor levenskwaliteit en psychologisch welzijn was de daling evenmin beduidend verbeterd.

Iedereen klaagt wel eens van nekpijn: tot 50% van de mensen heeft er tijdens een jaar last van. Nekpijn belemmert werk en sociaal leven en een vijfde van alle mensen met chronische nekpijn lijdt ook aan een depressie. Uiteraard zorgt nekpijn voor veel stress en bestendigt stress de nekklachten. Manieren om stress te verminderen zijn altijd al behulpzaam gebleken bij syndromen van chronische pijn. Deze studie paste jyoti meditatie toe: stilzitten, een mantra herhalen en visuele concentratie met gesloten ogen. Deelnemers mochten de oefeningen thuis verderzetten.

Hoe nekpijn voorkomen?
Gouden regels bij chronische nekklachten

Lees ook:
Eerste zorg bij nekpijn
Osteopathie verlicht nekpijn
Zes tips tegen nek- en schouderpijn bij pc-gebruik

Bronnen:
Jeitler M, Brunnhuber S, Meier L et al. Effectiveness of jyoti meditation for patients with chronic neck pain and psychological distress--a randomized controlled clinical trial. J Pain. 2015 Jan;16(1):77-86

 

lijn