Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 september 2016
Meer gif door langdurige darmpassage
| 14/09/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Meer gif door langdurige darmpassage Hoe langer verteerd voedsel erover doet om door de darmen te trekken, hoe meer schadelijke afbraakproducten kunnen ontstaan. Dat beweren Deense wetenschappers in het vakblad voor microbiologie van Nature. De laatste jaren hebben de darmbacteriën alle aandacht naar zich toe getrokken. Voedsel moet een weg van acht meter afleggen van mond tot anus: hoe snel deze darmpassage verloopt, is dus ook belangrijk. Vezels en veel water drinken versnelt de darmpassage, terwijl vlees de darmpassage vertraagt.

De Deense wetenschappers vonden dat meer schadelijke stoffen in de urine verschijnen bij mensen met een langere passagetijd. Omgekeerd zitten in de urine van mensen met een korte passagetijd meer stoffen die wijzen op een gezonde dikke darm. Constipatie is daarom een aandoening die goed verzorgd moet worden. Constipatie blijkt zelfs een risicofactor voor Parkinson-dementie, darmkanker en mogelijk ADHD en autisme.

Trage darmwerking: hoe voorkomen?
Gebruik van laxeermiddel voorkomen
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Meer lezen:
Trage darm en overgewicht
Verstoring van de darmflora (darmdysbiose)
Maagzuurremmers halen darmflora overhoop

Bronnen:
Roager HM, Hansen LBS et al. Colonic transit time is related to bacterial metabolism and mucosal turnover in the gut. Nat Microbiol. 2016; doi:10.1038/nmicrobiol.2016.93

 

lijn