Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 september 2012
Meer hersencellen en betere studieresultaten door bewegen
| 06/09/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Meer hersencellen en betere studieresultaten door bewegen Dagelijks een half uurtje bewegen zorgt voor de ontwikkeling van nieuwe hersencellen in de hippocampus. Dat is het deel van de hersenen die voor een optimale functie van het geheugen zorgt. Recreatief sporten verbetert ook de activiteit van de bestaande neuronen en voorkomt het vroegtijdig afsterven van hersencellen.
Studies tonen aan dat meer sport op school en iets minder theoretische lessen er voor kunnen zorgen dat studenten niet alleen betere examenresultaten behalen, maar dat ze tevens over een betere, en meer stressbestendige fysieke conditie beschikken.

Wetenschappers halen het voorbeeld aan van 273 kinderen uit de lagere school. Jongens en meisjes die iedere week 150 minuten aan sport deden behaalden duidelijk betere resultaten dan de groep die de klassieke schoolopleiding zonder sportieve activiteiten afwerkten. Meer nog, leerlingen die zonder sport slechte schoolresultaten behaalden, scoorden dankzij de sport veel betere examenuitslagen. Dit is een tip voor alle studenten die nu hun examens doen.

Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Lees ook:
Waarom verouderen onze hersenen ?

Bronnen:
Psaltopoulou T, Kyrozis A, Stathopoulos P, Trichopoulos D, Vassilopoulos D, Trichopoulou A.
Diet, physical activity and cognitive impairment among elders: the EPIC-Greece cohort (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).
Public Health Nutr. 2008 Jan 21;:1-9

Trudeau F, Shephard RJ.
Physical education, school physical activity, school sports and academic performance.
Int J Behav Nutr Phys Act. 2008 Feb 25;5(1):10

 

lijn