Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 oktober 2015
Meeste knieoperaties zijn overbodig!
| 28/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Meeste knieoperaties zijn overbodig! Volgens een Zweedse en een Deense onderzoeker hebben knieoperaties bij kniepijn geen enkele zin. Volgens hun literatuurstudie zou de vermindering van pijn bijna verwaarloosbaar zijn. Het nut van zo'n operatie is dus twijfelachtig, zeker als we rekening houden met de risico's van zo'n operatie. Hoewel risico's zeldzaam zijn, kunnen ze ernstig zijn (zoals infecties, longembolie en hartproblemen).

De studie ging over kijkoperaties waarbij de chirurg toch een kleine ingreep doet. De gedachte die achter knieoperaties zit, is dat er naar scheurtjes gekeken wordt en dat ontaard weefsel weggenomen wordt, bijvoorbeeld van de meniscus. Maar scheurtjes en ontaard weefsel komen ook voor bij gezonde mensen, die geen last hebben van kniepijn. Het effect van knieoperaties zou volledig te wijten zijn aan het placebo-effect, beweren deze onderzoekers.

Artritis aan de knie voorkomen. Zorg voor sterke dijspieren
Hoe voorkom je acute kniegewrichtspijn?
Leven met chronische kniegewrichtspijn

Lees ook:
Minder knieklachten met rode biet
Fytopreparaat snel effectief tegen kniepijn
Chronische knieklachten zijn meestal leeftijdsgebonden

Bronnen:
Thorlund JB, Juhl CB, Roos EM, Lohmander LS. Arthroscopic surgery for degenerative knee: systematic review and meta-analysis of benefits and harms. BMJ. 2015 Jun 16;350:h2747

 

lijn