Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 juni 2011
Melatonine herstelt slaapritme bij nachtwerkers
| 06/06/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Melatonine herstelt slaapritme bij nachtwerkers Verplegers en verpleegsters moeten vaak dienst doen die op elk moment van een etmaal kan beginnen. Hierdoor wordt hun slaapritme grondig verstoord, met vermoeidheid, concentratiestoornissen en geprikkeldheid als gevolg.
Melatonine lijkt deze storing van het slaapritme te kunnen opvangen. Verplegers en verpleegsters die een half uur voor het slapengaan 5 mg melatonine innamen, hadden een betere slaapkwaliteit en vielen sneller in slaap. De onderzoekers vonden de resultaten bemoedigend genoeg om een studie op te starten die de slaapkwaliteit objectief zal meten.

Melatonine is een slaaphormoon, maar zit ook in de voeding (bier, walnoten ...). Ook de darmen produceren veel melatonine, maar daar heeft het een andere functie. Hoewel melatonine volgens de wetenschappelijke literatuur veilig is, kun je enkel in hele lage doses verkrijgen.
Melatonine wordt aangemaakt uit een voedingsstof: tryptofaan. De betere voedingsbronnen van tryptofaan zijn sojabonen, Parmezaanse kaas en pompoenpitten.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Bronnen:
Sadeghniiat-Haghighi K, Aminian O et al. Efficacy and hypnotic effects of melatonin in shift-work nurses: double-blind, placebo-controlled crossover trial. Journal of Circadian Rhythms 2008, 6:10. doi:10.1186/1740-3391-6-10

 

lijn