Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 december 2016
Melatonine herstelt verstoord slaapritme
| 23/12/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Melatonine herstelt verstoord slaapritme Verplegers en verpleegsters moeten vaak dienst doen die op elk moment van een etmaal kan beginnen. Hierdoor wordt hun slaapritme grondig verstoord, met vermoeidheid, concentratiestoornissen en geprikkeldheid als gevolg.
Melatonine lijkt deze storing van het slaapritme te kunnen opvangen. Verplegers en verpleegsters die een half uur voor het slapengaan 5 mg melatonine innamen, hadden een betere slaapkwaliteit en vielen sneller in slaap. De onderzoekers vonden de resultaten bemoedigend genoeg om een studie op te starten die de slaapkwaliteit objectief zal meten.

Melatonine is een slaaphormoon, maar zit ook in de voeding (bier, walnoten ...). Ook de darmen produceren veel melatonine, maar daar heeft het een andere functie. Als supplement is het lange tijd verboden geweest, hoewel melatonine volgens de wetenschappelijke literatuur veilig is. Nu kun je het op voorschrift verkrijgen bij de arts. Melatonine wordt aangemaakt uit een voedingsstof: tryptofaan. De betere voedingsbronnen van tryptofaan zijn sojabonen, Parmezaanse kaas en pompoenpitten.

Magnesium ontspant en zorgt voor diepe slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap

Meer lezen:
Pancreatitis en melatonine
Betere slaap met zure kersen
's Avond eten? Geen goed idee!

Bronnen:
Sadeghniiat-Haghighi K, Aminian O et al. Efficacy and hypnotic effects of melatonin in shift-work nurses: double-blind, placebo-controlled crossover trial. Journal of Circadian Rhythms 08, 6:10. doi:10.1186/1740-3391-6-10

 

lijn