Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 november 2013
Menopauze en hypertensie
| 25/11/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Menopauze en hypertensie Volgens een studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Menopause', bestaat er een verband tussen bloeddrukverhoging (hypertensie) bij vrouwen en opvliegers gedurende de menopauzejaren. Onderzoekers volgden 154 vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 18 en 65 jaar. De gemiddelde leeftijd van de dames was 46 jaar. Een derde van de deelnemers, allemaal ouder dan vijftig, ondervonden hinder van opvliegers. Die gingen echter gepaard met een duidelijke stijging van de bloeddruk tijdens het ontwaken. Men ontdekte ook dat vrouwen die nog niet in de menopauze waren een duidelijk lagere bloeddruk hadden dan dames die zich wel in de overgang bevonden.

De onderzoekers schrijven dit verschijnsel toe aan de veranderende hormonale toestand (minder oestrogenen) en het toenemen van het syndroom X (extra lichaamsgewicht). Hypertensie ontstaat hier bijgevolg door sterke hormonale veranderingen maar blijft een belangrijk risico voor hart- en vaatziekten. Cardiovasculaire aandoeningen zijn de doodsoorzaak bij iets meer dan 50 procent van vrouwen die ouder zijn dan vijftig jaar.

Hypertensie preventief benaderd
Hoe menopauzeklachten verminderen?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Yoga als remedie tegen hypertensie
Omega-7 onmisbaar tijdens menopauze

Bronnen:
Cifkova R, Pitha J, Lejskova M, Lanska V, Zecova S. Blood pressure around the menopause: a population study. J Hypertens. 08 10;26 (10):1976-82

Kaaja RJ. Metabolic syndrome and the menopause. Menopause Int. 08 03;14(1):21-5.

 

lijn