Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 november 2013
Mensen verouderen snel door stress
| 21/11/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Mensen verouderen snel door stress Uit meer dan zeshonderd wetenschappelijke studies blijkt dat spanningen en alle vormen van lichamelijke en mentale stress mensen snel laat verouderen. We leven in een maatschappij waar stress even omnipresent is als zuurstof. Iedereen moet flexibel zijn, natuurlijke regelmaat missen. Het gevolg is dat steeds meer mannen en vrouwen bijna verplicht ongezond leven en verschillende vormen van stress accumuleren in hun organisme. Meer en meer mensen krijgen af te rekenen met burnout, oververmoeidheid en ernstige degeneratieve ziektebeelden, zoals hartaandoeningen en kanker, om enkel de meest bekende te noemen. Ziek verklaarde personen, die een rustperiode krijgen voorgeschreven, zullen nooit meer de energie kunnen opbrengen die ze vroeger wel hadden.

Dit komt omdat we ons energie- en beheersbaar stressniveau genetisch hebben meegekregen van bij de geboorte. Hoe sneller we ons kapitaal aan energie en stress opgebruiken, hoe sneller we verouderen, ziek worden en sterven. Het komt er volgens wetenschappers in dit leven op aan werk te verrichten waarvan men echt houdt, voldoende te bewegen, tijd te reserveren voor echte ontspanning en alles te doen om een mentaal rijk affectief leven te leiden. Geluk ligt in kleine dingen, niet altijd meer en meer verlangen.

Hoe stress voorkomen?
Stress verergert darmproblemen

Meer lezen:
De gevolgen van negatieve stress
Lage rugpijn kan veroorzaakt worden door stress
Een simpele meditatie-oefening

Bronnen:
Boscolo P, Youinou P, Theoharides TC, Cerulli G, Conti P. Environmental and occupational stress and autoimmunity. Autoimmun Rev. 08 02;7(4):340-3.

 

lijn