Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 september 2018
Met probioticum verrijkte artisjok tegen constipatie
| 26/09/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Met probioticum verrijkte artisjok tegen constipatie Artisjok waaraan een probioticum werd toegevoegd, verbetert de stoelgang bij mensen die veel last hebben van constipatie.
Artisjok zelf heeft al een gunstige invloed op de stoelgang, maar onderzoekers zien een sterker effect wanneer ze klaargemaakte artisjok verrijken met een probioticum. In dit geval ging het om Lactobacillus paracasei IMPC21. De tevredenheid bij de patiënten was erg hoog, omdat ze doorgaans weinig goede ervaringen hadden met laxeermiddelen.

Constipatie kan gepaard gaan met spijsverteringsongemakken, buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid en verminderde eetlust. Artisjok bevat stoffen die lever en darm ondersteunen, maar is rijk aan vezels die de darmtransit verhogen. Probiotica zijn belangrijk omdat constipatie vaak samengaat met een verstoorde darmflora. Door ze rechtstreeks aan artisjok toe te voegen, verhoog je de overlevingskansen van probiotica. Probiotica zijn immers levende bacteriën, een groot deel overleeft de zure maag niet.

Hoe obstipatie voorkomen?
Hoe een prikkelbare darm voorkomen?

Meer lezen:
Meer gif door langdurige darmpassage
Ondersteun je lever met antioxidantena>
Maagklachten: natuurlijke middelen werken beter dan medicatie

Bronnen:
Riezzo G, Orland A et al. Randomised clinical trial: efficacy of Lactobacillus paracasei-enriched artichokes in the treatment of patients with functional constipation – a double-blind, controlled, crossover study. Aliment Pharmacol Ther 12; 35: 441–450

 

lijn