Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
In december ben ik:
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 december 2018
Minder kans op dementie door omega-3 DHA
| 17/12/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Minder kans op dementie door omega-3 DHA Wetenschappers hebben het verband onderzocht tussen de concentratie van het omega-3 vetzuur DHA in het bloed en het ontstaan van dementie en de ziekte van Alzheimer. Dergelijk onderzoek is belangrijk omdat neurologen een verviervoudiging van het aantal dementiegevallen voorspellen tegen het jaar 2050. Preventie is dus meer dan noodzakelijk.
Tijdens de klinische studie werden 899 mannen en vrouwen gedurende negen jaar gevolgd. De startleeftijd bedroeg 76 jaar. Op dat ogenblik leed niemand van de deelnemers aan enige vorm van dementie. Alle vrijwillige proefpersonen ondergingen neuropsychologische testen en werden voor het begon van de studie ook onderworpen aan een ver doorgedreven bloedonderzoek.

Men wilde vooral weten hoeveel DHA (Docosahexaeenzuur) er in de bloedsomloop van iedere man of vrouw aanwezig was. Vervolgens namen de deelnemers iedere twee jaar terug deel aan dezelfde testen. In die negen jaar kregen 99 mensen af te rekenen met dementie. 71 onder hen werden Alzheimerpatiënt.
Mannen en vrouwen met de hoogste DHA waarden in hun bloed bleken op hun 85ste levensjaar 47 procent minder last te hebben van dementie.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Lees ook:
De 6 vormen van dementie
Pesticiden verlagen intelligentie
Geraffineerde koolhydraten slecht voor de hersenen

Bronnen:
Ernst J. Schaefer, MD; Vanina Bongard, MD, PhD; Alexa S. Beiser, PhD; Stefania Lamon-Fava, MD, PhD; Sander J. Robins, MD; Rhoda Au, PhD; Katherine L. Tucker, PhD; David J. Kyle, PhD; Peter W. F. Wilson, MD; Philip A. Wolf, MD. - Plasma. Hosphatidylcholine Docosahexaenoic Acid Content and Risk of Dementia and Alzheimer Disease. Arch Neurol. 06;63:1545-1550.
Green KN, Martinez-Coria H, Khashwji H, Hall EB, Yurko-Mauro KA, Ellis L, LaFerla FM.
Dietary docosahexaenoic acid and docosapentaenoic acid ameliorate amyloid-beta and tau pathology via a mechanism involving presenilin 1 levels. J Neurosci. 07 Apr 18;27(16):4385-95.

 

lijn