Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 november 2014
Minder parkinsonsymptomen met tai chi
| 13/11/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Minder parkinsonsymptomen met tai chi Tai chi beschikt over een arsenaal van uitstekende oefeningen voor patiënten met Parkinson-dementie. Tai chi is een oude Chinese gevechtssport, waaruit oefeningen ontstaan zijn met verschillende bewegingen en lichaamshoudingen die vloeiend in elkaar overgaan. Tai chi-oefeningen verbeteren evenwicht, slaap en beweeglijkheid van parkinsonpatiënten die aan tai chi doen. Het krikt hun zelfvertrouwen op, waardoor ze meer in hun fysieke mogelijkheden gaan geloven.

Belangrijk is ook dat patiënten dit als dusdanig ervaren. Ze vinden dat de oefeningen hen echt helpen, zodat ze gemotiveerd blijven om tai chi als therapie vol te houden. Een bewegingstherapie die niet prettig is, zal de patiënt opgeven. Tai chi wordt door velen als prettig ervaren, zelfs door kanker- en reumapatiënten.

Parkinson: Hoe het risico verkleinen?

Meer lezen:
Fenegriek vermindert symptomen parkinson
De geestverruimende eigenschappen van bacopa

Bronnen:
Li F, Harmer P, Liu Y et al. A randomized controlled trial of patient-reported outcomes with tai chi exercise in Parkinson's disease. Mov Disord. 2013 Dec 29. doi: 10.1002/mds.25787

 

lijn