Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 september 2012
Minder vermoeid beter door te bewegen
| 03/09/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Minder vermoeid beter door te bewegen Het lijkt een paradox. Wie moe is moet bewegen om zich weer fitter te voelen. Onderzoekers van de universiteit van Georgia bestudeerden zeventig klinische studies die een verband legden tussen bewegen en het wegnemen van vermoeidheidsverschijnselen. Aan de diverse studies namen 6807 mensen deel. Een aantal onder hen was gezond maar regelmatig vermoeid. Anderen leden aan ziekten zoals fibromyalgie, kanker, longaandoeningen of depressies. De wetenschappers kwamen tot de klinische vaststelling dat gematigde sportbeoefening (wandelen) in 90 procent van de gevallen voor een duidelijke verbetering van de levenskwaliteit zorgde.

De meeste deelnemers aan de diverse studies deden dagelijkse wandelingen van dertig minuten tot een uur. Zieke mensen verdeelden de wandeltijd soms in twaalf keer vijf minuten of zesmaal 10 minuten. Andere beoefenden yoga of deden strekoefeningen. Iedere vorm van matige beweging zorgde voor minder moeheid en meer energie. De wetenschappers ontdekten ook dat fysieke activiteit beter tegen de moeheid werkte dan het gebruik van medicijnen dat het gebrek aan energie moest elimineren.

Nooit meer moe, hoe doe je dat ?

Lees ook:
Drie gratis tips voor vermoeide mensen!

Bronnen:
Puetz TW, O’Connor PJ, Dishman RK. : Effects of chronic exercise on feelings of energy and fatigue: A quantitative synthesis. - Psychological Bulletin, Vol. 132, No. 6, 866-876.

 

lijn