Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 oktober 2016
Minder zin in snacks dankzij inuline
| 05/10/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Minder zin in snacks dankzij inuline Chocolade, pizza en andere calorierijke snacks worden minder verleidelijk als je een supplement met inuline-propionzuur neemt. Inuline vertraagt de vertering en verhoogt het gevoel van een volle maag, waardoor je minder snel terug honger krijgt na een maaltijd. Inuline is een vezel die in artisjok, banaan en asperge zit. Darmbacteriën zetten inuline om in propionzuur, dat mogelijk hetzelfde effect heeft.

Het effect van inuline werd aangetoond op hersenscans. Twintig gezonde mannen kregen een milkshake met of zonder inuline voorgeschoteld en moesten vervolgens naar foto's van voeding kijken. Mannen die een milkshake met inuline hadden gekregen, toonden een lagere hersenactiviteit op bepaalde hersengebieden wanneer ze foto's van calorierijke voeding zagen. Volgens de onderzoekers gingen het om hersengebieden betrokken in eetlust. Dezelfde mannen aten ook spontaan 10% minder nadat ze een bord pasta voorgeschoteld hadden gekregen.

Zijn chroomsupplementen nuttig?
Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Lees ook:
Minder snakken naar een snack
Minder honger met kaneel en azijn
Sporten vermindert (overdreven) eetlust

Bronnen:
Byrne CS, Chambers ES, Alhabeeb H et al. Increased colonic propionate reduces anticipatory reward responses in the human striatum to high-energy foods. Am J Clin Nutr. 2016 Jul;104(1):5-14. doi: 10.3945/ajcn.115.126706

 

lijn