Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 mei 2013
Mitochondriën en veroudering
| 21/05/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Mitochondriën en veroudering Mitochondriën zijn celstructuren (organellen) die energie voor de cel produceren. Elke cel bevat mitochondriën, soms duizenden in aantal. Er is veel parallel tussen veroudering van ons lichaam en de veroudering van de mitochondriën. Dat komt omdat mitochondriën ook bronnen zijn van oxidatieve stress, waartegen we ons beschermen met antioxidanten. Die oxidatieve stress doet de mitochondriën verouderen, zodat wij ook verouderen.

Naast antioxidanten zijn vele andere voedingsstoffen nodig om de veroudering van mitochondriën te vertragen. Koper, ijzer en vitamine B6 vervullen een sleutelfunctie in de verbranding van zuurstof. Zink is nodig voor herstel van cruciale onderdelen van de mitochondriën. Ook biotine en vitamine B5 zijn onmisbare vitaminen.
Van vele van die voedingsstoffen komen we te kort. We worden niet onmiddellijk ziek, maar we verouderen wel sneller dan normaal en we worden vatbaarder voor chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Hoe ontstaat kanker?


Meer lezen
Stresscontrole vertraagt veroudering
Tekort aan zink kan voor problemen zorgen!
De kracht van een dagelijks multivitaminepreparaat

Bronnen:
Ames BN. Mitochondrial decay, a major cause of agingJournal of Alzheimer’s Disease. 6:117–121

 

lijn