Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 juni 2021
Mobiele telefoon op nachtkast verstoort nachtrust
| 15/06/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Mobiele telefoon op nachtkast verstoort nachtrust Mensen, die hun mobiele telefoon op hun nachtkastje leggen, verliezen tot één uur slaap per nacht. De elektromagnetische stralingen vertragen en verstoren het inslapen. Ze kunnen zelfs hoofdpijn veroorzaken bij gevoelige mensen (vooral vrouwen). Deze gegevens zijn niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar zeker voor kinderen en adolescenten die hun mobiele telefoon het meest 's avonds gebruiken.

Net die groep van jonge mensen heeft - nog meer dan volwassenen - nood aan een degelijke, herstellende nachtrust. Het gebruik en de nabijheid van de mobiele telefoon, vlak voor het slapen, resulteert op termijn in veranderingen van het humeur en de persoonlijkheid. Kinderen krijgen - volgens de wetenschappers - sneller ADHD of symptomen van depressie (denk aan de zelfmoord internetclubs). Dit alles heeft ook gevolgen op de schoolresultaten omdat het concentratievermogen en het aanleren van nieuwe kennis veel moeilijker verloopt door een gebrek aan slaap.

Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Meer lezen:
Bescherm jezelf tegen teveel ‘blauw licht’
Elektromagnetische straling weldra onontkoombaar?
Elektromagnetische straling oorzaak van dalende vruchtbaarheid?

Bronnen:
Punamäki RL, Wallenius M, Nygård CH, Saarni L, Rimpelä A. Use of information and communication technology (ICT) and perceived health in adolescence: the role of sleeping habits and waking-time tiredness. J Adolesc. 07 08;30(4):569-85.
Effects of Mobile Use on Subjective Sleep Quality. Nazish Rafique, Nat Sci Sleep. 2020; 12: 357–364.
Why You Should Not Sleep With Your Cell Phone at Night. Chris Vincent, May 20, 2020

 

lijn