Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 maart 2015
Mondhygiëne voorkomt longinfecties
| 31/03/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Mondhygiëne voorkomt longinfecties De ervaring leert ons dat een goede mondhygiëne de frequentie van infecties aan de luchtwegen bij oudere mensen vermindert.
De mond is een verblijfplaats voor ziekmakende bacteriën. Met een goede afweer zal je daar nauwelijks last van hebben, maar tijdens een onbewaakt moment slaan ze wel hard toe. Vooral in rusthuizen en ziekenhuizen vormen ze een bedreiging. Mondhygiëne is er dan ook niet de belangrijkste bekommernis en oudere mensen hebben bovendien al geen al te beste afweer meer.

Het poetsen van tanden en mondspoelingen zijn eenvoudige, voor de hand liggende oplossingen. Ook preparaten met probiotica speciaal voor de mond lijken de mondhygiëne te verbeteren. Daarnaast zijn cranberry's goed gekend omwille van hun antibacteriële werking.

Tongschraper liquideert meer dan 300 bacteriën
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?
Hoe behandel je een slechte adem?

Meer lezen:
Probiotica voor de mond
Goede mondhygiëne met groene thee
Lycopeen heelt geïrriteerde mondslijmvliezen

Bronnen:
Sjögren P, Nilsson E, Forsell M, Johansson O, Hoogstraate J. A systematic review of the preventive effect of oral hygiene on pneumonia and respiratory tract infection in elderly people in hospitals and nursing homes: effect estimates and methodological quality of randomized controlled trials. J Am Geriatr Soc. 2008 Nov;56(11):2124-30. Epub 08-09 15
Twetman S, Stecksén-Blicks C. Probiotics and oral health effects in children. Int J Paediatr Dent. 08 01;18(1):3-10

 

lijn