Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 december 2021
Mondhygiëne voorkomt luchtweginfecties
| 30/12/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Mondhygiëne voorkomt luchtweginfecties De ervaring leert dat een goede mondhygiëne de frequentie van infecties aan de luchtwegen bij oudere mensen vermindert.
De mond is een verblijfplaats voor ziekmakende bacteriën. Met een goede afweer zal je daar nauwelijks last van hebben, maar tijdens een onbewaakt moment slaan ze wel hard toe. Vooral in rusthuizen en ziekenhuizen vormen ze een bedreiging. Mondhygiëne is er dan ook niet de belangrijkste bekommernis en oudere mensen hebben al geen al te beste afweer meer.

Het poetsen van tanden en mondspoelingen zijn eenvoudige, voor de hand liggende oplossingen. Ook preparaten met probiotica speciaal voor de mond lijken de mondhygiëne te verbeteren. Daarnaast zijn cranberry's goed gekend omwille van hun antibacteriële werking.

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?
Hoe behandel je een slechte adem?

Meer lezen:
Dossier Covid-19
Sinusitis kan oorzaak zijn van tandpijn
Weerstand verhogen voor een ziektevrij leven
Weer mondkapjes? Bescherming of viruskweekplaatsen?

Bronnen:
Sjögren P, Nilsson E, Forsell M, Johansson O, Hoogstraate J. A systematic review of the preventive effect of oral hygiene on pneumonia and respiratory tract infection in elderly people in hospitals and nursing homes: effect estimates and methodological quality of randomized controlled trials. J Am Geriatr Soc. 08 11;56(11):2124-30. Epub 08-09 15
Twetman S, Stecksén-Blicks C. Probiotics and oral health effects in children. Int J Paediatr Dent. 08 01;18(1):3-10

 

lijn