Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 juni 2013
Multi met zink houdt bloedsuiker onder controle
| 12/06/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Multi met zink houdt bloedsuiker onder controle Een multivitamine en een zinksupplement helpen diabetespatiënten om hun bloedsuiker stabiel te houden. Uit een onderzoek bleek dat patiënten die de supplementen namen, een verlaging van de nuchtere glucosespiegel konden bewerkstelligen, terwijl andere patiënten een stijging van hun glucosespiegel zagen. Zink verlaagde ook het cholesterolniveau.

Hoge bloedwaarden van glucose (suiker) zijn toxisch voor de bloedvaten. Zink is een essentiële voedingsstof om glucose in het bloed laag te houden: het is nodig bij de productie van insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Zink vormt ook een barrière tegen oxidatieve stress die bij diabetici hoog is.
In de studie werd het zinkgehalte in het bloed verdubbeld dankzij suppletie. De daling van cholesterol is een verdere aanwijzing dat zink beschermt tegen de belangrijkste complicatie van diabetes: hart- en vaatziekten.

Hoe voorkom je diabetes?
Ouderdomsdiabetes : preventie
Hoe hou je diabetes onder controle

Meer lezen
Chroom onmisbaar voor diabetici
Vitamine C controleert de suikerspiegel
Tekort aan zink kan voor problemen zorgen!

Bronnen:
Gunasekara P, Hettiarachchi M et al. Effects of zinc and multimineral vitamin supplementation on glycemic and lipid. Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy 2011:4 53–60

 

lijn