Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 augustus 2015
Munt verzacht mentale pijn
| 28/08/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Munt verzacht mentale pijn Van pepermuntblaadjes maken we een heerlijk kopje thee, maar muntextracten kunnen we ook gebruiken als pijnstiller, antidepressivum en als angst verdrijvend middel.
Als je misselijk bent (bijvoorbeeld een kater) of je hebt last van migraine, dan is een muntextract geen slecht idee. Al na 15 minuten verlicht het de pijn, wat vergelijkbaar is met het effect van paracetamol. Munt verlicht ook de krampen wanneer de darmen in de knoop liggen.
Dat het idee van antidepressivum nog niet zo gek is, komt van experimenten die een MAO-remmende activiteit van muntextracten aantonen. MAO-remmers zijn een gekende groep van farmaceutische antidepressiva.

De verbetering van het geheugen is niet het sterkste punt van munt, al tonen sommige studie wel een AChE-remmende activiteit. Farmaceutische AChE-remmers worden ingezet om de ziekte van Alzheimer te vertragen.
Een muntextract is veel sterker dan een kopje thee, dus moet je er met de nodige omzichtigheid mee omspringen. Voor de kleinere ongemakken kan je het stellen met een kopje muntthee.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?
Hoe alcoholproblemen voorkomen?

Meer lezen:
Zes natuurlijke pijnstillers
Minder angst met gezonde voeding
Waarom pepermunt de darmen kalmeert

Bronnen:
López V, Martín S et al. Neuroprotective and Neurochemical Properties of Mint Extracts. Phytother Res. 09; E-publication

 

lijn