Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Zijn luizen een hygieneprobleem?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 mei 2021
Na de suikertaks, meer zoetstoffen?
| 28/05/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Na de suikertaks, meer zoetstoffen? Na 3 jaar suikertaks in Groot Brittannië zou blijken dat een Brits gezin wekelijks 30 gram minder suiker aankoopt onder vorm van frisdrank. Wat niet verteld wordt: drinken ze er dan ook minder? Of hebben ze de gesuikerde versie vervangen door frisdrank met zoetstoffen? Van de regen in de drop?

‘Intense sweeteners’ worden gepromoot als een ’gezond’ alternatief voor suikers, alhoewel reeds lang aangetoond is dat dit allesbehalve klopt. Want je verliest er geen gewicht mee! Integendeel, ze brengen de hersenen en de suiker/insulinestofwisseling in de war, en ze veranderen je darmflora. Het gevolg: meer obesitas, hoger risico op metabole stoornissen zoals diabetes. Het gewijzigde darmmicrobioom heeft ook gevolgen voor de gezondheid.

De enige goede preventie is: de suikerinname beperken en àlle frisdranken vervangen door gezonde dranken: water, thee, enz…
Foodwatch bepleit het Franse voorbeeld: een suikertaks die geldt voor gesuikerde én kunstmatige gezoete producten: ze zijn even ongezond!

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Zijn chroomsupplementen nuttig?

Meer lezen:
Suiker is een vergif
Kunstmatige zoetstoffen verstoren eetgedrag
Frisdranken veroorzaken 180.000 doden... per jaar

Bronnen:
https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagne-themas/onze-campagnes/voeding-en-gezondheid/suikertaks/
Intense Sweeteners, Taste Receptors and the Gut Microbiome: A Metabolic Health Perspective.
Turner A, Veysey M, Keely S, Scarlett CJ, Lucock M, Beckett EL. Int J Environ Res Public Health. 2020 Jun 8;17(11):4094.
Neuroendocrine and Metabolic Effects of Low-Calorie and Non-Calorie Sweeteners.
Moriconi E, Feraco A, Marzolla V, Infante M, Lombardo M, Fabbri A, Caprio M. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jul 16;11:444.
Food additives and microbiota.
Gultekin F, Oner ME, Savas HB, Dogan B. North Clin Istanb. 2019 Jul 17;7(2):192-200.
Assessing the in vivo data on low/no-calorie sweeteners and the gut microbiota.
Lobach AR, Roberts A, Rowland IR. Food Chem Toxicol. 2019 Feb;124:385-399
The Association Between Artificial Sweeteners and Obesity.
Pearlman M, Obert J, Casey L. Curr Gastroenterol Rep. 2017 Nov 21;19(12):64.
The artificial sweetener acesulfame potassium affects the gut microbiome and body weight gain in CD-1 mice.
Bian X, Chi L, Gao B, Tu P, Ru H, Lu K. PLoS One. 2017 Jun 8;12(6):e0178426.
Artificial sweeteners and metabolic dysregulation: Lessons learned from agriculture and the laboratory.
Shearer J, Swithers SE. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Jun;17(2):179-86.

 

lijn