Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 december 2014
NAC als behandeling van rokerslong
| 02/12/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
NAC als behandeling van rokerslong N-acetylcysteïne (NAC) kan het aantal ziekteopflakkeringen bij COPD-patiënten ('rokerslong') verminderen. Een studie met 120 Chinese patiënten met COPD toonde dat NAC zowel de longfunctie verbeterde als de symptomen van hoest en ademnood langer achterwege liet. Enkel patiënten met een groot risico op ziekteopflakkeringen hadden baat met NAC.

NAC is een natuurlijk en essentieel aminozuur dat ook als slijmoplossend middel wordt voorgeschreven. Niet alleen is het zelf een antioxidant, ze verhoogt ook de productie van het belangrijkste antioxidant van elke cel: glutathion. In deze studie namen de patiënten twee maal per dag 600 mg NAC. Volgens de onderzoekers is deze dosis nodig om het glutathion in de cellen op peil te houden. Vele andere studies wijzen op het belang van antioxidanten om luchtwegen beschadigd door tabaksrook te herstellen.

Wat kun je doen bij een rokerslong?
Aminozuren

Meer lezen:
Pelargonium geeft longen meer zuurstof
Eucalyptus, een verademing bij rokerslong
Luchtvervuiling is even dodelijk als sigarettenrook

Bronnen:
Tse HN, Raiteri L et al. Benefits of high-dose N-acetylcysteine to exacerbation-prone patients with COPD. Chest. 2014 Sep 1;146(3):611-23

 

lijn