Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 oktober 2016
Natto als bloedverdunner
| 26/10/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Natto als bloedverdunner Nattokinase is een enzym dat voornamelijk in het Japanse voedingsmiddel natto zit. Natto wordt verkregen via fermentatie van sojabonen. Nattokinase kan een nuttig middel zijn om bloedklonters te voorkomen.
Studies met dieren tonen dat nattokinase de verdikking van de bloedvaten voorkomt en dat de bloedklonters minder vast aan de wand van de bloedvaten kleven.
Ook bij mensen werd het vermogen van nattokinase om bloedklonters op te lossen bevestigd. Onder andere bleek dit uit een studie bij mensen met een hoog risico op trombose die een lange vliegtuigvlucht moesten maken.

Volgens dierstudies is er geen verhoogd risico op bloedingen, maar bij mensen blijft die bekommernis nog bestaan. Voorlopig raadt men aan om nattokinase niet te geven aan personen met bloedstollingstoornissen.
Bloedklonters ontstaan voortdurend in ons lichaam, maar sommigen hebben een te hoge neiging tot bloedklonters. Te grote bloedklonters kunnen bloedproppen vormen die bloedvaten gaan afsluiten.

Bloedstolling: te dik of te dun
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Vermijd bloedstolsel in de benen!
Natto, supervoeding die niemand lust...

Bronnen:
Nattokinase for prevention of thrombosis. Am J Health-Syst Pharm--Vol 63 Jun 15, 06

Beckert BW, Concannon MJ et al. The effect of herbal medicines on platelet function: an in vivo experiment and review of the literature. Plast Reconstr Surg. 27 12;120(7):2044-50.
Mousa SA. Antithrombotic effects of naturally derived products on coagulation and platelet function. Methods Mol Biol. 10;663:229-40. Review.

 

lijn