ABC GEZONDHEID - Artikels
22 april 2020
Natuurlijke bescherming tegen melanoma
| 22/04/2020 |
| 22/04/2020 |
Het eten van veel groenten en fruit, noten,… is de beste preventie tegen alle kankers, inbegrepen melanoom. De natuurlijke fytocomponenten beschermen tegen schade door UV-licht en vrije radicalen, én overmatige celgroei.
Een overzichtsstudie zette alles eens op een rijtje:
- Vitamine A en carotenoïden (oranje pigmenten, zoals lycopeen, voorlopers van vitamine A), vitamine C, vitamine D en vitamine E, bioflavonoïden, polyfenolen (vooral resveratrol en OPC, de donkere purperrode componenten uit bessen, sulforafaan e.d. uit koolsoorten, rozemarijnzuur, componenten uit knoflook, mariadistel en olijfolie (oleuropeine),…
- Koffie: geassocieerd met lager risico op melanoma, het beschermend effect leek te stijgen van 1 naar 4 koppen, en meer…
- Thee: polyfenolen/catechines en EGCG uit groene thee beschermen tegen UV-schade en blokkeren de signaalcascades van melanoomtumorcellen.
- Granaatappel: zeer sterke antioxidant-, antiproliferatieve, anti-inflammatoire en antitumorale effecten.
- Omega 3-vetzuren zijn anti-inflammatoir én hebben een antitumoreffect tegen melanoma.
Wel gevaarlijk voor de ontwikkeling van melanoma: PCB’s!
Eet dus gezond én liefst biologisch.
Hoe ontstaat kanker?
Tips voor zonnekloppers
Meer lezen:
Zonnecrèmes tegen huidkanker?>
Korter leven door ongezonde voeding
Mediterrane voeding beschermt tegen huidkanker
Een overzichtsstudie zette alles eens op een rijtje:
- Vitamine A en carotenoïden (oranje pigmenten, zoals lycopeen, voorlopers van vitamine A), vitamine C, vitamine D en vitamine E, bioflavonoïden, polyfenolen (vooral resveratrol en OPC, de donkere purperrode componenten uit bessen, sulforafaan e.d. uit koolsoorten, rozemarijnzuur, componenten uit knoflook, mariadistel en olijfolie (oleuropeine),…
- Koffie: geassocieerd met lager risico op melanoma, het beschermend effect leek te stijgen van 1 naar 4 koppen, en meer…
- Thee: polyfenolen/catechines en EGCG uit groene thee beschermen tegen UV-schade en blokkeren de signaalcascades van melanoomtumorcellen.
- Granaatappel: zeer sterke antioxidant-, antiproliferatieve, anti-inflammatoire en antitumorale effecten.
- Omega 3-vetzuren zijn anti-inflammatoir én hebben een antitumoreffect tegen melanoma.
Wel gevaarlijk voor de ontwikkeling van melanoma: PCB’s!
Eet dus gezond én liefst biologisch.
Hoe ontstaat kanker?
Tips voor zonnekloppers
Meer lezen:
Zonnecrèmes tegen huidkanker?>
Korter leven door ongezonde voeding
Mediterrane voeding beschermt tegen huidkanker
Bronnen:
Omra MN et al. Dietary compounds and cutaneous malignant melanoma: recent advances from a biological perspective. Nutr Metab (Lond). 2019 May 21;16:33.
Kang SJ et al. Inhibitory Effect of Dried Pomegranate Concentration Powder on Melanogenesis in B16F10 Melanoma Cells… Int J Mol Sci 2015; 16 (10), 24219-42
Wang S et al. Diet phytochemicals and cutaneous carcinoma chemoprevention: A review.Pharmacol Res. 2017; 119, 327-346.
Berwick M et al. Melanoma Epidemiology and Prevention. Cancer Treat Res. 2016;167:17-49.
Omra MN et al. Dietary compounds and cutaneous malignant melanoma: recent advances from a biological perspective. Nutr Metab (Lond). 2019 May 21;16:33.
Kang SJ et al. Inhibitory Effect of Dried Pomegranate Concentration Powder on Melanogenesis in B16F10 Melanoma Cells… Int J Mol Sci 2015; 16 (10), 24219-42
Wang S et al. Diet phytochemicals and cutaneous carcinoma chemoprevention: A review.Pharmacol Res. 2017; 119, 327-346.
Berwick M et al. Melanoma Epidemiology and Prevention. Cancer Treat Res. 2016;167:17-49.