Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 oktober 2015
Natuurwandelingen kneden het brein!
| 16/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Natuurwandelingen kneden het brein! We lopen vaak te tobben over de kleine en grote problemen des levens. Een wandeling 90 minuten in een rustig park zorgt voor minder getob en kalmeert bepaalde hersengebieden. Dat vond een doctoraatsstudent van de universiteit van Stanford. Deelnemers die tijdens dit onderzoek langs een drukke baan wandelden, ondervonden die verbeteringen niet. Eindeloos getob kan via een spiraal van negativiteit uitmonden in depressie en angstsyndromen.

Mensen die in steden wonen, hebben effectief meer risico op angst, depressie en andere mentale stoornissen. Dit geldt nog meer voor stedelingen die ver van een park wonen en vaak langs drukke verkeersknooppunten moeten komen. Een bezoek aan een park verlaagt onmiddellijk stresshormonen in het lichaam. Welke aspecten van het park kalmerend werken, weten onderzoekers nog niet. Is het de groene omgeving? Of is de stilte rondom je die rust in de hersenen brengt?

Hoe stress voorkomen?
Stressbeheersing is een manier van denken
Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Lees ook:
Het bos is gezond voor je
Snelle tips voor meer energie!!
Lichaamsbeweging om dementie te voorkomen

Bronnen:
Bratman GN, Hamilton JP, Hahn KS et al. Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015 Jul 14;112(28):8567-72

 

lijn