Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juli 2015
Niet alleen calorieën zijn dikmakers
| 09/07/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Niet alleen calorieën zijn dikmakers Zwaarlijvigheid is het gevolg van te veel eten, zoveel is zeker. Maar het verhaal is nog veel complexer dan dat. Andere factoren spelen even goed een rol: slaapgebrek, te veel televisie, mentale stress en ... te weinig voedingsstoffen.
Hoewel zwaarlijvige mensen vaak veel eten, lijden ze toch aan tekorten aan vitaminen en mineralen. Ongezonde voeding is een mogelijke oorzaak, omdat zwaarlijvigheid vaak het gevolg is van weinig voedzame, calorierijke voeding.

Zwaarlijvigheid leidt ook tot een veranderde stofwisseling. Zwaarlijvige mensen hebben meer voedingsstoffen nodig, of ze verliezen meer voedingsstoffen via de urine. Mensen die voedingssupplementen nemen, zijn gemiddeld slanker en stapelen minder lichaamsvet op. Voedingssupplementen helpen ook om de eetlust te regelen.
In een recente studie bleek een multivitamine met liefst 29 ingrediënten het gewicht, de vetmassa en de bloeddruk te verlagen. Deze studie werd weliswaar gedaan bij Aziatische mensen, maar het gewichtsverlies was even groot als bij het vermageringsmiddel Orlistat.

Hoe gezonder eten?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Meer lezen:
Slaaptekort leidt tot overgewicht
Natuurlijke strategieën om sneller gewicht te verliezen (1)
Natuurlijke strategieën om sneller gewicht te verliezen (2)

Bronnen:
Astrup A, Bügel S. Micronutrient deficiency in the aetiology of obesity. International Journal of Obesity (10) 34, 947-948

 

lijn