Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 oktober 2016
Nieuwe generatie van zoetstoffen?
| 21/10/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Nieuwe generatie van zoetstoffen? Zoet vinden we lekker, maar zoetigheden zijn meestal ongezond. Toegevoegde suikers zijn steeds minder aanvaardbaar voor de consument en ook vele artificiële zoetstoffen staan onder verdenking. Wetenschappers hebben een nieuwe zoetstof beschreven, die in de West-Afrikaanse plant Pentadiplandra brazzeana zit. De zoetstof heet brazzeïne en is zo'n 1000 keer zoeter dan suiker. Het gaat om een natuurlijk proteïne.

De zoetstof is al jaren geleden ontdekt, maar productie op grote schaal bleek tot nog toe onhaalbaar. De zoetstof is maar in lage concentraties aanwezig in het fruit van de plant. Nu zijn wetenschappers erin geslaagd om gistcellen dezelfde zoetstof te laten produceren. Op die manier kan de zoetstof op elke plek in de wereld aangemaakt worden, op een veel minder omslachtige manier dan oogst van fruit en extract. Hopelijk binnenkort in de winkelrekken?

Zijn chroomsupplementen nuttig ?
Eetlust bevorderen bij kinderen

Lees ook:
Suiker is toxisch
Fructose ongezonder dan kristalsuiker
Word je van lightproducten sneller dik?

Bronnen:
Yun CR Kong JN et al. Improved Secretory Production of the Sweet-Tasting Protein, Brazzein, in Kluyveromyces lactis. J Agric Food Chem. 2016 Aug 17;64(32):6312-6. doi: 10.1021/acs.jafc.6b02446. Epub 2016 Aug 3.

 

lijn