Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 juli 2015
Ochtendlijke stramme spieren
| 15/07/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Ochtendlijke stramme spieren U hebt een nacht heerlijk geslapen. Toch als u uit uw bed wilt stappen voelt u dat u erg stijf bent. Uitslapen is er trouwens nooit bij, want dat brengt altijd rugpijn met zich mee. Er zijn mensen die soepel de dag beginnen en mensen die de dag stijf en pijnlijk tegemoet treden. De morgenstond heeft niet altijd goud in de mond. Hoe kan dat?

De oorzaak ligt in de algemene spanning van de spieren. Als de spierspanning te hoog is, ontstaat verkramping en dat doet zoals u weet pijn. De oplossing is beweging. Zolang een spier die eigenlijk wil verkrampen maar blijft bewegen is er niets aan de hand. De spier blijft uitgerekt. Overdag zijn er dus geen problemen. Stopt de beweging dan zorgt de hoge spierspanning voor verkramping en pijn.
De meeste mensen liggen ‘s nachts redelijk stil. Hoe langer u stil ligt (uitslapen) hoe meer de spieren de gelegenheid hebben om te spannen, te verkrampen, stijf te worden en pijn te doen.
Voor u uit bed gaat de spieren flink uitrekken, net zoals uw hond of kat dat doet als hij wakker wordt, kan helpen.

Hoe ochtendstijfheid voorkomen?
Hoe spierpijn voorkomen?

Meer lezen:
Ochtendstijfheid serieus nemen
Voorkom stramme spieren met curcumine!>
Bewegen: het beste, kostenloze geneesmiddel

Bronnen:
Parfrey KC, et al, The effects of different sit- and curl-up positions on activation of abdominal and hip flexor musculation, App. Physio. Nutr. Metab. Vol. 33. 08. 08 15

 

lijn