Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 maart 2010
Omega-3 (EPA) tegen depressie
| 10/03/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 (EPA) tegen depressie Wanneer artsen spreken van een depressie wordt er soms veel te snel naar medicatie gegrepen. Men vergeet al te gemakkelijk dat bepaalde voedingsstoffen depressieve mensen op een spectaculaire wijze kunnen helpen.
Voorwaarde is wel dat men bereid is om bepaalde voedingsgewoonten te wijzigen. Iedere vorm van depressie gaat immers gepaard met een verandering van de celmembraanstructuur in de hersenen. Die 'depressieve' wijziging heeft bijna altijd te maken met een tekort aan een bepaald omega-3 vetzuur EPA (Eicosapentaeenzuur).

Het menselijk organisme kan anno 2008 geen EPA zelf meer aanmaken. Het moet bijgevolg via de voeding tot in de bloedbaan gebracht worden. EPA (eicosapentaeenzuur) speelt een cruciale rol in de structuur van de celmembranen. EPA is o.a. verantwoordelijk voor de optimale functie van de neurotransmitters. Indien er - zoals bij depressieve mensen - een tekort is aan EPA, wordt de activiteit van de neurotransmitters ernstig verstoord. Een van de mogelijke gevolgen is een depressie.

Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Meer lezen: Het antidepressierecept!
Sint Janskruid efficiënt bij depressies.a>

Bronnen:
S. Jazayeri, M. Tehrani-Doost; S.A. Keshavarz, M. Hosseini, A. Djazayery, H. Amini, M. Jalali, M. Peet
Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry
Volume 42, Issue 3, Pages 192-198, doi: 10.1080/000486707018272

 

lijn