Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
5 juni 2019
Omega-3 en pollenallergie
| 05/06/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 en pollenallergie Astmalijders, allergisch voor pollen, hebben minder omega-3 in hun cellen. Hun luchtwegen zijn veel gevoeliger voor allergenen dan niet-allergische personen, en mogelijk is dat te wijten aan een tekort aan omega-3. Astmalijders hebben een minder gunstige omega-3/omega-6 verhouding, en dat is niet verwonderlijk als je weet wat er in ons westers dieet zit. Die bevat veel omega-6 maar weinig omega-3, een (wan)verhouding die ontstekingen in het lichaam reactiever maken.

Onderzoek toont dus nogmaals het belang aan van een voldoende inname van omega-3-vetzuren. Vooral de longen zijn gevoelig voor reactieve deeltjes uit de lucht, omdat ze voortdurend onder een hoge zuurstofstress staan. Een aantal studies hebben bewezen dat supplementen met omega-3 de symptomen van astma effectief kunnen onderdrukken.

Hoe geraak je van astma af?
Maatregelen tegen allergie

Meer lezen:
Allergische reacties verminderen
Appelen verminderen astmakans
Prebiotica beschermen je tegen astma

Bronnen:
Kitz R, Rose MA, Schubert R et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and bronchial inflammation in grass pollen allergy after allergen challenge. Respiratory Medicine (10) xx, 1e6

 

lijn