Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 november 2008
Omega-3 en prostaatkanker
| 27/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 en prostaatkanker Volgens de resultaten van een pas verschenen studie zorgen de omega-3 vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) niet alleen voor een 40 procent lager risico op het ontstaan van prostaatkanker. De visolie zou ook patiënten die aan prostaatkanker lijden een 48 procent hogere overlevingskans geven. De voorwaarde is wel dat men vijf maal per week vette vis eet of dagelijks voldoende, kwaliteitsvolle visoliesupplementen inneemt. De meest recente studie betreft 20167 mannen die vijf maal per week vis aten. Dit onderzoek is het zoveelste dat een rechtstreeks verband legt tussen het voorkomen van prostaatkanker en de omega-3 vetzuren.

Jaarlijks worden er wereldwijd een half miljoen nieuwe prostaatkankergevallen vastgesteld. Tweehonderdduizend mannen sterven er jaarlijks aan. Vroegere studies hadden al aangetoond dat visolie in staat is om de groei van prostaatkankercellen af te remmen. Het meest bekende onderzoek werd uitgevoerd door het Zweedse Karolinska Instituut dat 6000 Zweedse mannen gedurende een periode van dertig jaar heeft gevolgd. Ook uit die studie bleek dat de mannen die de hoogste omega-3 concentratie in hun bloed hadden, het laagste prostaatkankerrisico vertoonden.

Lees ook: MorEPA PLUS
Hoe ontstaat kanker?
Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Bronnen:
J.E. Chavarro, M.J. Stampfer, M.N. Hall, H.D. Sesso, J. Ma. A 22-y prospective study of fish intake in relation to prostate cancer incidence and mortality. American Journal of Clinical Nutrition. November 2008, Volume 88, Number 5, Pages 1297-1303

 

lijn